Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

Hvad et en enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhed som er stiftet og ejet af en enkelt person. 

Navnet enkeltmandsvirksomhed kan være lidt misvisende, da det kun refererer til ejerforholdet af virksomheden. Det betyder således ikke, at der kun kan være en enkelt person i virksomheden. Det er meget normalt, at der er flere ansatte i en enkeltmandsvirksomhed.

Hvad er fordelene ved en enkeltmandsvirksomhed?

Den helt store fordel ved en enkeltmandsvirksomhed er, at der ikke er noget krav til indskydelse af kapital ved oprettelsen. Det koster således ikke noget at starte en enkeltmandsvirksomhed. Det er også en af grundene til, at det er den mest benyttede virksomhedsform, når du som selvstændig starter en ny virksomhed. 

Der er heller ikke nogen krav til bestyrelse eller direktion i en enkeltmandsvirksomhed. Det betyder, at du som ejer, har den endelige beslutning i alle aspekter af virksomheden. 

Hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed, er det ikke et krav at du offentliggør dit årsregnskab. Det betyder ikke, at du ikke skal udarbejde et årsregnskab, da SKAT og andre myndigheder kan kræve at se det, men det betyder, at det ikke vil være offentligt tilgængelig, og eventuelle konkurrenter således ikke kan se, hvordan din økonomiske situation forholder sig. 
Der er ikke revisionspligt for enkeltmandsvirksomheder. Hvilket betyder du ikke behøver have en revisor til at gennemgå dit regnskab.

Hvad er ulemperne ved en enkeltmandsvirksomhed?

Den helt store ulempe ved en enkeltmandsvirksomhed er, at du hæfter personligt. Det betyder, at i tilfælde af at du ikke kan betale dine kreditorer, kan de gøre krav på din personlige formue, fx. dit hus eller bil. Du skal altså være påpasselig med at stifte lån, så du ikke ender ud i en personlig konkurs.

Hvordan starter man en enkeltmandsvirksomhed?

Det er både nemt og gratis at oprette en enkeltmandsvirksomhed. Du skal logge ind på Virk.dk og derefter vælge Start virksomhed, herefter skal du indtaste diverse oplysning vedrørende dig selv, momsregistrering og branchekode. 

Er du usikker på hvordan du opretter en enkeltmandsvirksomhed, er du velkommen til at kontakte os, så kan vi hjælpe dig igennem registreringen. 

Hvilke krav er der for en enkeltmandsvirksomhed?

Når du starter en enkeltmandsvirksomhed, er du omfattet af loven om erhvervsdrivende virksomheder. Dette indebærer blandt andet, at navnet på din virksomhed ikke må vildlede og det skal adskille sig fra andre virksomheder. 

Du er samtidig omfattet af bogføringsloven, hvilket blandet andet omfatter at du skal opbevare dine bilag i op til 5 år.

Regnskabshelten

Har du behov for hjælp til bogføring. Løbende bogføring er inkluderet i samtlige af vores prisvenlige bogføringspakker.
Ønsker du at omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab eller aktieselskab? Vi hjælper dig gerne med omdannelse af virksomhedsform/selskabsform.

Artiklens indhold

Scroll to Top