Bogføring Af Udbytte

Sådan bogfører du udbytte

Hvis du driver et kapitalselskab, som har et overskud, hvor ejerne vælger at trække dette ud som udbytte, skal dette bogføres rigtigt.
Håndtering af overskuddet skal bestemmes ved en årlig generalforsamling hvor man vælger hvor meget der skal geninvesteres, og hvor meget der eventuelt kan udbetales til ejerne som udbytte.

Her hos Regnskabshelten kan du læse mere om udbytte, bogføring af udbytte og skatteforpligtigelser.

Hvad er et udbytte?

Udbytte er den årlige udbetaling, som går til ejerne eller aktionærerne. Når årsregnskabet afsluttes, kan man se om virksomheden har et overskud, som kan udloddes. Generalforsamlingen vælger selv, om de vil geninvestere overskuddet i virksomheden, eller om de vil få det udbetalt som udbytte eller en kombination af begge muligheder.

Her hos Regnskabshelten minder vi dig om, at bogføring af udbytte skal altid ske inden den sidste dag i regnskabsåret for at være anset som gyldigt.

Ordinært eller ekstra ordinært udbytte?

I forhold til bogføring af udbytte skelnes der mellem to former for udbytte: ordinært eller ekstraordinært. Et udbytte kan altså både udbetales til ejeren, aktionæren eller virksomheden ordinært eller ekstraordinært.

Når vi taler om at udbetale et udbytte ordinært, betyder det, at man til en årlig generalforsamling har besluttet at få udbetalt udbyttet. Dette sker i forbindelse med, at din virksomhed afleverer et årsregnskab, hvori overskuddet er angivet.

Når man får udbetalt udbyttet ekstraordinært, betyder det, at virksomhedens ledere har valgt at udbetale udbyttet i regnskabsåret. Det er vigtigt at et eventuelt ekstraordinært udbytte sker i forening med de gældende vedtægter og en ekstraordinær generalforsamling. Herudover er der særlige regler som gælder i forhold til størrelsen på det ekstraordinære udbytte.

Sådan bogfører du dit udbytte

Et udbytte skal altid bogføres i virksomhedens regnskab. Hvert år har en virksomhed en generalforsamling, hvor det besluttes, om udbyttet skal betales til virksomhedens ejere eller ej. Hvis man gerne vil have udbetalt sit udbytte, skal man bogføre udlodningen af det, som man gerne vil have udbetalt.

Denne bogføring skal ske på den sidste dato i regnskabsåret for at være gyldigt. Udlodningen skal laves i et finansbilag under din bogføring. Her skriver man “udlodning af udbytte” fulgt af regnskabsåret og det givne beløb, som man gerne vil have udloddet.

Når et udbyttet bogføres, så behandles det som en transaktion mellem virksomheden og virksomhedens ejer. Hvis virksomhedens ejere gerne vil have udbetalt deres udbytte, så skal det bogføres i årsregnskabet. Bogføring af udbytte kan godt være omfattende, derfor er det altid en god ide at alliere sig med en revisor, som har erfaring med reglerne for bogføring af udbytte. 

Her hos Regnskabshelten kan vi hjælpe dig med at bogføre dit udbytte korrekt, så du undgår faldgruber og grimme overraskelser i slutningen af regnskabsåret. Du kan altid kontakte os, hvis du har brug for vejledning.

Bliver et udbytte beskattet?

Man skal stort set betale skat af alle former for indtægter, og dette gælder også, når man skal have udbetalt sit udbytte. Hvis din virksomhed vil have udbetalt udbyttet, så skal der også betales udbytteskat. Udbytteskat ligger normalt på 27%, men kan variere meget i forhold til din virksomhed og den givne situation.

Hvis du gerne vil have udbetalt udbyttet, så kan du altid kontakte os hos Regnskabshelten. Vi er eksperter i bogføring af udbytte, regnskaber, SKAT og meget andet.

Skatteprocenten ændrer sig fra år til år, derfor er udbytteskatten heller ikke altid den samme.

Dette kan din vi hos Regnskabshelten hjælpe dig med at blive klogere på.

Hvor skal udbytteskat bogføres?

Når du skal udbetale dit udbytte, så skal det ske på den sidste dato i regnskabsåret. Bogføring af udbytte skal ske på SKATs hjemmeside. Her skal du bogføre en udlodning af det udbytte, som du gerne vil have udbetalt.

Udlodning laver du i et separat finansbilag, som du kan udfylde under fanen “bogføring” på SKATs hjemmeside. Her vil der være en mulighed for at klikke på “diverse”, og herudfra kan du vælge “finansbilag.” Bogføring af udbytte indberettes i formularen og indsendes så til SKAT, så den skattepligtige procentdel bliver betalt.

Har du brug for hjælp?

Nøglen er altid at huske at bogføre sit udbytte, så man har et konkret overblik over ens overskud hvert eneste regnskabsår. Dette og meget andet kan vi her hos Regnskabshelten hjælpe dig med, hvis du er i tvivl.

Her hos Regnskabshelten gør vi bogføringen nem for dig.

Vi rådgiver dig gerne fra start til slut, hvis du er i tvivl om bogføring, udbytte, SKAT og meget mere.

Du kan tage et kig på vores mange forskellige bogføringspakker til virksomheder for at gøre processen så nem og hurtig som mulig for dig og din virksomhed.

Artiklens indhold

Scroll to Top