Bogføring af Moms: En Begynderguide

Forståelse af Merværdiafgift (Moms)

Moms er en vareafgift, der lægges oven i varens originale pris, inden den bliver solgt. Kort sagt er det altså en afgift til staten, som skal medregnes, hver gang der laves et salg. Det vil sige, at du selv skal pålægge en momsafgift, hvis du driver en virksomhed.

Uanset om du er en lille eller stor virksomhed, så skal du bogføre dine indtægter og udgifter og lave et samlet regnskab, så du kan se, hvad du skal betale i moms.

Husk at moms kan indberettes på sin selvangivelse, og det skal gøres senest den 1. juli i det efterfølgende år, hvor du ville indberette din indtægt. Så hvis du vil indberette din moms for år 2022, skal det gøres inden den 1. juli i år 2023.

Hvordan bogfører man moms?

Stort set alle virksomheder er momsregistreret og skal månedsvis eller halvårligt betale moms. Moms skal altid indberettes til skat. Når momsen er indberettet, skal du enten betale penge eller modtage penge fra skat. Dette afhænger af, om din virksomhed har solgt for mere, end den har købt eller omvendt.

Momsen skal bogføres, før den kan indberettes til skat. Bogføring af moms er vigtig for din virksomhed, så alle betalinger er lovligt registreret i systemet. 

Den ene måde at bogføre moms på

Den ene måde, at bogføre moms på, er at bruge et bogføringsprogram, hvor man selv indsætter sin moms på diverse konti. Når du betaler momsen, så bogfører du det i systemet, hvor det betales på din momsafregningskonto. Fordelen ved denne metode er, at den er forholdsvis enkel. Ulempen ved dette er, at du ikke er 100% sikker på, at alt moms er angivet korrekt for hele året.

Den anden måde at bogføre moms på

Den anden måde, at bogføre moms på, handler om at nulstille sine momskonti. Hvis der f.eks. står 100 kr. på salgsmomskontoen den sidste dag i kvartalet, så skal der debiteres med det samme antal kr. på kontoen, så saldoen den sidste dag i kvartalet er 0. Det er vigtigt, at dette KUN gøres den sidste dag i kvartalet, selvom du først bogfører momsen længere efter.

Fordelen, ved denne form for bogføring af moms, er, at du kan aflæse din momsafregning direkte. Hvis du har betalt noget forkert, så vil momsafregningen nemlig ikke gå i 0. Ulempen er, at denne metode er mere besværlig og kræver lidt ekstra tid.

Vores revisorer hos Regnskabsheltene kan rådgive dig i, hvordan I bedst afregner din moms, og hvilken metode der fungerer bedst for jer.

Skal moms bogføres hver dag?

Om bogføring skal ske hver dag, handler meget om dit firma, og hvor meget bevægelse der sker i dit regnskab. Det kan være en god ide at bogføre hver dag, hvis man har mange udgifter og indtægter, da det ellers hurtigt kan være svært at finde rundt i alle tallene.

Husk at opbevare dine bilag

For at kunne udføre en korrekt bogføring af moms, så er det en god ide at passe godt på alle dine bilag, også selvom de rækker flere år tilbage. Vi hos Regnskabshelten rådgiver dig til, at gemme dine bilag i ca. 5 år. Det er også en fordel at uploade dine bilag elektronisk, så du ikke mister dem i rodet. Her hos Regnskabshelten kan du finde standard registreringssystemer, hvor det hele er overskueliggjort for dig.

Vil du slippe for at stå med regnskabet?

Vi hos Regnskabshelten kan hjælpe dig med momsafregning eller overtage alt din bogføring for dig. Vi tager styringen over dit regnskab, indberetter din moms og meget mere. Du kan tage et kig på vores mange bogføringspakker til alle dine behov, uanset om du driver en stor eller en lille virksomhed.

Artiklens indhold

Scroll to Top